
Vam començar a gestionar la biblioteca i els arxius del sindicat, ordenant-los i generant diversos espais: biblioteca de llibres, de fanzines, de revistes, de dossiers, de bastants diaris i premsa llibertària de les últimes dècades, un arxiu sindical, un d’enganxines i octavetes socials, i un altre de cartells diversos, així com DVDs… en definitiva que gestionem un conjunt considerable de material llibertari i dels moviments socials que volem posar a la vostra disposició.
Que trobem …
[Arxiu de revistes]
[Arxiu de periòdics i fullets]
[Arxius de llibres]
PASIÓN Y MUERTE DE LOS ESPAÑOLES EN FRANCIA – FEDERICA MONTSENY
[Ediciones Universo. Mensuels de Culture Nº 29 – Toulouse, 1950]
Crònica de Federica Montseny de la marxa a l’exili i el dolor i la mort de milers d’espanyols en els camps de concentració.
“Qui, qui oblidarà aquestes hores, aquest espectacle de les muntanyes plenes de gents, que acampaven sota els arbres, tremolant de fred i de terror? Per milers s’alineaven els cotxes i els camions, en una fila ininterrompuda que anava des de Figueres fins a Cerbere i fins al Perthus. Qui, qui oblidarà aquestes hores, el ploro de les criatures sota la pluja, els crits de les dones, les malediccions dels homes, el rumor sinistre dels avions que volaven sobre els nostres caps?”


LA MONTAÑA – ELISÉE RECLUS
[Biblioteca de Estudios. València, 1930]
En els vint-i-dos capítols del llibre, narrat en primera persona, Reclús fa una descripció completa de les característiques de les àrees muntanyenques, presentades com a espais de pau i llibertat, un refugi enfront de la maldat i els disgustos que alberga la ciutat. Escrita en un llenguatge senzill i assequible, encara que no per això mancat de profunditat, l’obra, com els altres llibres de Reclús, serveix a un propòsit anhelat pels anarquistes l’educació, l’ensenyament, la formació intel·lectual dels treballadors com a base per a la transformació social.
Editorial Estudios (1928-1939). Educació sexual, ciència, art, cultura general.
Biblioteca, Edicions, editorial de València, símbol de l’auge de l’anarquisme a la regió llevantina, molt activa, unida a la prestigiosa revista homònima, incideix en l’educació popular, perquè «destaquen i destacaran sempre aquelles obres escrites amb la intenció del bé comú i inspirades en un noble anhel de superació». De Joaquín Juan Pastor, publica 112 obres exemptes i 97 en col·leccions (dinamitzades per col·laboradors), abundant en assumptes del seu lema més naturisme i literatura. En la Guerra Civil, Pastor l’embeni a Noja Ruiz, excepte algunes obres, que s’editen sota el segell Pastor a la fi de la mateixa i durant el franquisme. Hereva de la editorial Generació Conscient (1923-1928; 33 obres; números 1-63 de la revista Estudis), nascuda en la industrial Alcoi (passa a València en 1925), lligada a sindicats i grups anarquistes, canvia el nom per pressió de la censura en la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) per referir-se a temàtica tan explícita, si bé continua en una de les seves branques amb l’obstinació en l’educació sexual i la contracepció cap a ambients obrers, per la qual cosa no triga a reeditar Vaga de ventres!, de Bulffi.
Si vols visitar els nostres arxius històrics, ho pots fer tots els dimecres de 17:30 a 20:00 hores. T’esperem…